Арабіка VS Робуста – в чому різниця? Основні відмінності. Чим відрізняються зерна арабіки від робусти

Arabika VS Robusta

Здавалося б це таке елементарне питання, але більшість клієнтів часто плутають арабіку і робусту, а особливо їх характеристики і властивості. Тому ми вирішили приділити увагу цьому питанню.

Арабіка – про її особливості

Офіційна назва – Кавове Дерево Аравійське (Coffea Arabica). Арабіка – самий важливий вид кави у світі. Має складний аромат і смак. Від природи дерево має висоту 6-8 м. Але фермери не дають вирости дереву більше, ніж 4м для зручності збирання врожаю. Дерево має білі квіти, по 3-7 штук у куточку листків.

Плід 14 мм довжиною, червоного кольору, під кінець дозрівання – темно вишневого, іноді фіолетового кольору.

Зерна, які знаходяться в ягоді (їх 2 зазвичай) видовжені, з однієї сторони випуклі, розташовані одне до одного пласкими сторонами, на яких видно поздовжню борозну.

Рослина дуже капризна. Росте, зазвичай, на гірських плато або на схилах вулканів на висоті 800-2100м над рівнем моря. Для того, щоб був гарний урожай період дощів повинен змінюватися посухами. Щоб зерно мало складний смак, то повинен бути високий перепад денних і нічних температур. Середньодобова температура має бути від 15 до 24 градусів. Для вирощування потрібна повна відсутність приморозків, інакше урожай загине. Дуже часто плантації знаходяться під деревами-затінювачами, щоб зберегти арабіку від палючого денного сонця.

Дерева арабіки цвітуть після кожного сезону дощів, після чого для дозрівання плодів потрібно приблизно 9 місяців. Ґрунт повинен бути багатим на мінерали і добрива. Дерево дуже чуттєве до хвороб і шкідників. Кавове дерево починає давати урожай на другий рік після його висадки на плантацію. Зерна арабіка містять менше кофеїну, ніж зерна робусти, але мають більше кислинки. Плоди арабіки містять 18% ароматичних масел, 1-1,5% кофеїну. Смак кави, приготовлений з арабіки, солодкий з кислинкою. Арабіка складає 70% всієї вирощеної кави. Кількість сортів арабіки, які використовують в кавовій промисловості – більше 50.

Робуста – про її особливості

Офіційна назва – Кавове Дерево Канефора (Coffea Canephora).

Воно було знайдене біля річки Конго. Робуста – другий вид кави за популярністю. Характеризується високим вмістом кофеїну. Зазвичай, робусту використовують для блендів, щоб надати напоям щільності і гірчинки. Робуста не така ароматна, як арабіка. Дерева більш стійкі до хвороб і шкідників. Шкідників відлякує велика кількість кофеїну.

Робуста займає 30% від світового виробництва кави. На відміну від арабіки дерева робусти потрібно штучно запилювати. Але все ж таки вирощувати дерева робусти набагато простіше. Робуста росте на висоті 200-900 м над рівнем моря (її збирання і транспортування дається легше). Дерева робусти більш стійкі до перепаду денних і нічних температур, можуть пережити приморозки і відсутність достатньої кількості опадів. Що для арабіки не припустиме. Плантації робусти не потребують такого дбайливого догляду, порівняно з арабікою. Мають вищу урожайність, ніж робуста.

Плантації робусти можуть витримати високі температури. Урожай робуста дає кожні 6 місяців. Урожайність набагато вища, ніж у арабіки. Зерна робусти містять 8%ароматичних масел і 3% кофеїну. Робусту використовують для приготування розчинної кави.

В цій статті ми намагалися висвітлити саме різницю між арабікою і робустою. Надіємось, ви зрозуміли чому ціна на арабіку і робусту така різна і чим саме вони відрізняються. Головне, що потрібно запам’ятати – арабіка це кислинка, робуста – гірчинка! А не навпаки – не дайте себе обманути недобросовісним виробникам! Вдалого всім вибору та смачних кавових напоїв 😉

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *