Обладнання кав’ярні – загальні рекомендації власнику кавового бізнесу

Коротко про обладнання для відкриття кав’ярні з нуля

Ця стаття створена на допомогу молодим підприємцям, які вперше відкривають свою кав’ярню.

Почнемо з помилок, які вже на першому етапі впливають на розвиток бізнесу. Уявіть себе підприємцем, який не читає порад “як відкрити свою кав’ярню” та не розробляє концепцію закладу, не складає бізнес план з самого початку та не вираховує собівартість чашки кави, а відразу починає підлаштовувати свій бізнес під накопичений бюджет. І це вже є першою помилкою.

Найперше – потрібно скласти бізнес-план

Коли ви спочатку розробляєте концепцію закладу, то перед вами розкривається повна картина бізнесу і кожен окремий етап, під який ви плануєте бюджет, визначаєте цілі. Ви чітко розумієте хто буде вашим потенційним гостем, які його вподобання, чого він очікує від кав’ярні.
Виходячи з цього можна шукати вдалу локацію для майбутнього бізнесу. Але великий потік людей повз локацію, це ще не запорука того, що заклад буде мати попит у відвідувачів.

Закупівля продукції і облаштування

Перед тим, як сформувати кінцевий продукт для споживача, треба чітко вивчити вподобання вашої майбутньої аудиторії. Потрібно підбирати продукцію, менеджмент, маркетинг і загальний дизайн, спираючись на результати власного дослідження. Буває так, що ви вже володієте вдалою ціною на закупівлю конкретної продукції, не завжди найкращої по якості, та неквапне виконання оцінки потреб споживачів допоможе підсилити сильні сторони вашого продукту, або зменшити вплив негативних факторів на продажі.

Вибір постачальників

Після цього переходимо до вибору партнерів-постачальників. Цю тему можна розвивати у різному руслі, але сьогодні наше завдання допомогти підприємцям орієнтуватися на правильний вибір кавового обладнання для закладу.

За 10 років роботи у кавовому бізнесі, більш за все дивує факт, що до вибору обладнання і кави для кав’ярні підприємці підходять дуже безвідповідально. Зазвичай, шукаючи обладнання в оренду, власники кав’ярень цікавляться тільки ціною оренди кавомашин і кавомолок та ціною кави! А ще більше вражає, коли питають про наявність певного кольору обладнання. Як так легко і просто можна вибрати той інструмент, від якого залежить весь бізнес? Від якого прямо залежить якість продукту? Ви ж відкриваєте кав’ярню, а не продуктовий магазин.

Чому підприємці ніколи не цікавляться технічними характеристиками обладнання? Наприклад, його пропускною здатністю?

Враховуючи все вищезазначене, хочемо порадити власникам більш серйозно вибирати кавове обладнання в оренду і каву. Ніколи не вибирайте обладнання лише за ціною оренди чи ціною кави, це може стати причиною не прибуткового бізнесу. Звісно, потрібен час на освоєння технічних тонкощів – часто у керівників його обмаль, тому вам завжди доступна консультація наших менеджерів по телефону безкоштовно! 073-881-8081 – телефонуйте зараз, це може стати найкращою інвестицією вашого часу.

Характеристики кавового обладнання

Тепер можемо переходити до вивчення технічних характеристик кавового обладнання.

Є кілька типів кавового обладнання:

  • Професійне обладнання
  • Капсульні кавоварки
  • Крапельні кавоварки
  • Автоматичні кавоварки
  • Суперавтомати

Далі більш детально розберемо професійні кавоварки, оскільки ми говоримо про відкриття кав’ярні, де гість хоче отримати високий сервіс, більш якісний, а зазвичай і авторський напій, який неможливо приготувати, наприклад, на капсульній кавоварці. Але у наступній статті ми обов’язково охарактеризуємо всі типи кавового обладнання більш детально.

Професійне кавове обладнання

Щодо професійних кавових апаратів, то вони потребують додатково встановленої кавомолки (чекайте скоро на сайті новий матеріал щодо кавомолок). 

Кавоварки бувають двох видів:

  • автоматичні
  • напівавтоматичні

Автоматичні професійні кавоварки мають програмне забезпечення, яке дозволяє зберегти параметри приготування еспресо. Ця функція, скоріш за все, є додатковою, яка економить час приготування еспресо і прискорює час обслуговування гостей. Але дана функція не впливає на якість напою.

Автоматична професійна кофемашина
Автоматична професійна кавомашина

В напівавтоматичних кавоварках бариста сам контролює час проливу через групу.

Напівавтоматична професійна кофемашина
Напівавтоматична професійна кавомашина

На що варто звернути увагу

Професійні апарати можуть відрізнятися кількістю помп – пристрій, який створює тиск і закачує воду в бойлер. Якщо в апараті одна помпа, то вона відразу встановлює на всіх групах однаковий тиск, при якому готується еспресо. Але деякі помпи не закачують воду в бойлер. Вода в бойлер надходить при створенні тиску у водопроводі, до яких підключена помпа. Такий апарат не підходить, якщо Ви плануєте працювати на воді із бутля (такі апарати зустрічаються нечасто).

Вбудована помпа
Вбудована помпа

В дорожчих апаратах є кілька помп. Вони регулюють тиск на кожній групі окремо. Зазвичай таке обладнання використовують для приготування кави різного виду, де на кожен вид кави потрібен свій тиск. Але це обладнання занадто дороге і помпи займають багато місця.

Мотор для ротаційної помпи
Мотор для ротаційної помпи
Ротаційна помпа
Ротаційна помпа

Також треба звернути увагу, що помпа може бути, як всередині кавоварки, так і зовні. Це потрібно врахувати при ергономіці місця під обладнання.

Вбудована помпа
Вбудована помпа

Коваварки відрізняються і за кількістю бойлерів. Кавоварка з одним бойлером має свої недоліки:

  • Температура води при приготуванні кави нестабільна
  • Після збивання молока температура води для правильної екстракції еспресо недостатня і потрібно чекати певний час, щоб вода в бойлері прогрілась
  • Перед приготуванням напою потрібно пролити воду з групи, щоб скинути зайвий тиск і зменшити температуру води на виході з групи для правильної екстракції напою.
Один бойлер
Один бойлер

!Потрібно вибирати апарат з бойлером від 10 літрів, щоб хоча б на деякий час забезпечити стабільну температуру води.

Багатобойлерні професійні кавоварки мають окремі бойлери для утворення пару і окропу, що забезпечує постійну температуру води для виварювання кави.

Два бойлери
Два бойлери

Є ще трьох і чотирьох бойлерні апарати, де кожна група має окремий бойлер для еспресо, окрім бойлера для пару та кип’ятка. На цих апаратах можна налаштовувати температуру окремо на кожній групі, що дозволяє відразу готувати каву різного ступеня обсмаження. Такі апарати не потребують проливу через групу перед приготуванням напоїв. Можна виставити потрібну температуру води в бойлері для еспресо і окремо для окропу та пару. Такий апарат слугує довше, тому що температура 90-95 градусів не створює накипу в бойлері. Але вартість такого апарату не всім по кишені.

Цікаві особливості кавового бізнесу

Кавоварки відрізняються за способом регулювання нагріву:

  • За допомогою пресостату
  • За допомогою PID контролера (регулятора)

В апаратах з пресостатом за допомогою гвинта можна регулювати ступінь зжимання/розжимання пружини, що відповідно піднімає/зменшує тиск і температуру води. Перевагою такого способу є невисока собівартість, недоліком є низька точність регулювати температури пресостатом.

Пресостат - регулювання
Пресостат – регулювання

Коли в апараті регулювання нагріву відбувається за допомогою PID – контролера (пропорційно-інтегрально-диференціального регулятора), то датчик контролює температуру і через електронний контролер (при необхідності через SSR –Solid State Relays) включає/виключає нагрівальний елемент. Зазвичай PID – контроллер ставлять на більш сучасні апарати з роздільними бойлерами. Точність контролю температури води в бойлері в рази вища, ніж у апаратів з пресостатом, але вартість цього вузла порівняно висока.

PID-контролер
PID-контролер

Як оптимізувати роботу кав’ярні

Далі розглянемо опціі, які полегшують роботу бариста. В багатьох нових моделях є вбудовані ваги, які показують вагу філіжанки, що дозволяє бариста швидко налаштувати правильні пропорції для приготування якісного напою.

Кавомашина з таймером
Кавомашина з таймером

Вбудований таймер показує час з моменту включення до моменту виключення помпи, що підвищує контроль і не потрібно купувати окремий таймер.

Висновки

Зробимо певні висновки. При виборі кавового обладнання в вашу нову кав’ярню враховуйте об’єм приготування напоїв, прохідність місця і кваліфікацію персоналу. Ми надаємо консультацію по використанню конкретних кавоварок та кавомолок безкоштовно, а тому важлива загальна кваліфікація працівників, а не досвід з окремими марками. Враховуйте всі потрібні вам опції в обладнанні. Адже дороге професійне устаткування не завжди є запорукою успіху, особливо, якщо ви використовуєте зерно низької якості чи персонал без відповідної кваліфікації.

Першочергово, для відкриття успішного бізнесу, потрібно мати базові знання про каву, її різновиди та технологію приготування напоїв. І якщо ви хочете зробити бізнес на каві і задаєтеся питанням “скільки коштує відкрити кав’ярню” – зорієнтувати по вартості оренди нашого обладнання під ваші потреби зможе менеджер по телефону 073-881-8081. Дізнайтесь прямо зараз кращі умови безкоштовної оренди кавового обладнання за купівлю кави з доставкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *