Перед тим, як розглянути каву без кофеїну, потрібно розібратися, для чого кофеїн взагалі присутній у каві. Біологічно чи генетично закладений? Навіщо він в каві, якщо вона і так приємна на смак.
Як виявили американські вчені, кофеїн присутній у плодах, листках і самому зерні, бореться зі шкідниками. Як ми знаємо, є багато комах, які живляться стеблами, листям дерев, навіть безпосередньо кавовим зерном. Тому дерево самостійно синтезує кофеїн для боротьби з комахами. Яка природа не проста!

Було проведено ряд досліджень, з яких зробили висновок, що кофеїн у сполученні з хімікатами є гарним каталізатором, а тому дія хімікатів підсилюється в кілька разів у боротьбі зі шкідниками! Невже не диво?!
Треба ще відмітити один цікавий факт про кофеїн: в сполуці з етиловим спиртом захищає мозок від ушкоджень і допомагає пацієнтам, які перенесли інсульт. Це науково доведений факт. Також кофеїн дуже корисний гіпотонікам. “-Перевірено на собі! Діє!” (від автора)
Переконалися в позитивній дії кофеїну на організм. Тепер розберемо, кому не можна каву з кофеїном. Скажімо, до прикладу на думку одразу спадають заборони кави для людей літнього віку, вагітним, тим, у кого є проблеми із серцем, гіпертонікам. Тож як бути, коли ми хочемо каву, а її не можна?

Ми зараз живемо не у середньовіччі, а тому нам доступні великі знання і ми маємо доступ до сучасних технологій. Тому вилучити кофеїн з кави зможемо!
“Часто мене питають: «Кава без кофеїну – це ж несправжня кава? Так?». Відповідаю: « Ще й яка справжня і смачна».

Кава без кофеїну, або, як її ще називають, декаф – це кава, з якої попередньо вимили кофеїн. Раніше кофеїн вимивався із зерен за допомогою метиленхлориду і/або етилацетату. Негативним в цьому методі було те, що навіть після гарної промивки зерна, в ньому все одно залишався розчинник, який негативно впливав на здоров’я людей. Але цей метод давно зник назавжди і є забороненим.

Зараз є три методи позбутися кофеїну в кавовому зерні. До того ж вони є повністю безпечними для здоров’я людини.
1) «Swiss water process» – «Швейцарський водний метод», його ще просто називають «водним». Кофеїн являється розчинною речовиною. Тому даний метод передбачає видалення кофеїну шляхом розпарення кавових зерен у воді. Але при цьому не тільки кофеїн виводиться з зерна, але й інші розчинники, яким багате кавове зерно. Для цього цей водний розчин пропускають через вугільний фільтр, на якому залишається кофеїн, а розчин з усіма іншими елементами знову пропускають через зерно. І кава знову насичується усіма елементами, окрім кофеїну.
2) Видалення кофеїну за допомогою вуглекислого газу СО2. Як ми знаємо, вуглекислий газ має різні стани. Тому даний метод можна проводити, коли СО2 знаходиться між рідким станом і газоподібним. При цьому цей метод називають «суперкритичним». Він являється дорогим і повільним. Для нього потрібні потужні технології.
3) Коли вуглекислий газ використовують в рідкому вигляді, тоді цей метод називають «рідким». Як і «водний» метод, так і метод «суперкритичний» і «рідкий» називають «чистими» методами, бо по суті використовують тільки Н2О і СО2. Тому часто на упаковці декафу Ви можете бачити напис «100% Chemical Free».

Але важливо зазначити, що все ж таки кофеїн у зерні залишається, проте у невеликому обсязі: не більше 0,1% для зернової кави. Зазначимо, що у філіжанці еспресо 80-100мг кофеїну. Тобто середня норма споживання кави з кофеїном без шкоди для здоров’я – 2-4 філіжанки. Але, якщо взяти декаф, то кількість кофеїну в трьох філіжанках всього 10мг. Тож, для шанувальників кави, є вибір.
Рекомендуємо звернути увагу на каву без кофеїну від Кучерява Кава, перейдіть за посиланням для замовлення натуральної свіжообсмаженої кави Декаф: Кава без кофеїну DECAFF
