Одне з найбільш популярних питань, при виборі кави, яка кава підійде саме мені? Під мій смак? Під мій спосіб заварювання? І головне, яка кава сподобається моїм гостям, якщо мова про каву не для домашнього вжитку. І саме тут потрібно знати деякі хитрощі, якими ми готові поділитись з вами. Спочатку перерахуємо всі основні аспекти, а далі розглянемо їх поетапно:
- Свіжість
- Ступінь обсмаження
- Різновид кави
- Упаковка
- Помел
Перш, ніж перейдемо до опису кожного аспекту, варто зауважити, що всі вони тісно пов’язані між собою і постійно переплітаються.
На що звертати увагу при виборі кави
Щоб приготувати якісну каву (не важливо, чи то для себе, чи то в кав’ярні) – кава повинна бути свіжою. Що це означає? У старої кави смак зовсім не виразний, з неприємною гірчинкою, без тіла. Це відбувається через контакт кави з повітрям. Кава швидко втрачає свої смакові якості і «старіє». Важливо зазначити, що кава досягає максимуму своїх смакових якостей на 4-7 день після обсмаження. Після 2 місяців смак кави стає пласким і з’являється дуже неприємна гірчинка.
У відкритій упаковці зернова кава живе неділю, а мелена кава – пару годин. Як же визначити свіжість кави? Бо інколи наші виробники на упаковці не завжди вказують правдиву інформацію. По перше, після відкриття упаковки, свіжа кава дуже смачно пахне. Якщо ми говоримо про каву середнього ступеню обсмаження, то на зернах не повинно бути маслянистих плям, які проступають після довготривалого зберігання зерен. Тому дуже не радимо купувати каву у супермаркетах, не відомо коли зерно було обсмажене і скільки воно вже простояло на полиці.
Кава повинна бути упакована на третій-четвертий день після обсмаження, щоб вона зберігала всі свої властивості. І тому у вас виникне питання: «А чому так пізно, якщо кава так швидко втрачає свої смакові якості. Чому відразу не можна її пакувати?». Відповідь криється в тому, що під час обсмаження зерна збільшуються в об’ємі в 2-2,5 рази і наповнюються вуглекислим газом. Тому дуже важливо, щоб кава після смаження «відпочила», вийшов зайвий вуглекислий газ, і щоб в зерні почались інші реакції.
Так, як кава дуже гігроскопічна, тобто вбирає в себе не тільки вологу, але й всі зайві аромати, то важливо, щоб після «відпочинку» каву одразу упакували в пакет з дегазаційним клапаном, який дозволить звільняти каву від вуглекислого газу (виділяється протягом усього «життя» кави) і захистить каву від інших запахів, які можуть бути в приміщенні. Деякі виробники пакують каву в упаковку з прозорим вікном. Це, скоріше за все маркетинговий хід. Бо, як всі ми знаємо, що покупці «люблять очима». Але вплив ультрафіолетового випромінювання також шкідливо впливає на каву. Не підходять також і упаковки-контейнери, які не є герметичними.
Тому робимо висновок: упаковка непрозора, з дегазаційним клапаном, на якій повинна бути проставлена дата обсмаження кави. Після відкриття упаковки кава повинна бути спожита протягом 1-2 тижнів, не більше.
Основні різновиди кави
Тепер перейдемо до різновидів кави. Під кожен вид кави потрібно ще й правильно підібрати профіль обсмаження, щоб якнайкраще розкрити каву.
Саме головне, що потрібно запам’ятати про різновиди кави так це те, які смакові якості несе той чи інший вид кави, щоб якнайкраще підібрати каву саме для себе. Арабіка і робуста – два самих основних види кави. Хоча їх насправді є більше 125. Не будемо вдаватись до глибокої ботаніки кави. Це розглянемо пізніше. Але важливо знати, що арабіка відрізняється від робусти складним смаком і ароматом, росте загалом на висоті від 1000 метрів над рівнем моря, що забезпечує їй більшу кислотність, ніж робусті.
Робуста не така примхлива, як арабіка, росте на висоті від 600м над рівнем моря, але має не такий цікавий смак, без кислинки, з насиченою гірчинкою. Робуста має більш щільне тіло, більші крема і вдвічі більше кофеїну, ніж у арабіці. Тому часто, щоб ви отримали збалансований напій, арабіку і робусту змішують між собою в різних пропорціях. Інколи змішують різні сорти арабіки, щоб отримати цікавий букет. Немає чіткого критерію, який вид, сорт чи суміш смачніші, бо світ кави дуже суб’єктивний, саме тому ви повинні орієнтуватися лише на свій смак і вподобання.

Фактори, які впливають на смак кави
Дуже важливо звертати увагу на ступінь обсмаження вашої кави. Різна ступінь смаження одного і того ж виду може по-різному розкрити смак кави. Підібрати профіль термічної обробки дуже важко, і часто технологу доводиться обсмажити не одну партію зерна, щоб отримати ідеальний профіль.
Ступінь обсмаженної кави – це по суті її колір. А ось профіль обсмаження – поняття набагато складніше і глибше. Профіль обсмаження не можливо відрізнити візуально, але він дуже впливає на дескриптори кави, тобто на її смак. Перш, ніж обрати каву рекомендуємо познайомитись з кавовою компанією, як довго вона на ринку, які має відгуки, чи володіє всіма новими технологіями і засобами, щоб забезпечити вас якісною продукцією.

В процесі обсмаження кави у зерні відбувається безліч хімічних процесів, під час перебігу яких вивільняється багато летких з’єднань, що відповідають за смак і аромат кави. На упаковці зазвичай виробник вказує такі ступені обсмаження: світле, середнє, темне. Світле обсмаження підходить більше для альтернативних методів заварювання, в такому зерні краще зберігається кислотність. Кава середнього обсмаження більше підходить для виварювання через кавомашину.
В зерні темного обсмаження домінують карамельні і шоколадні нотки. Кава темного ступеня смаження має зазвичай маслянисту поверхню, в смаку відчувається більше гірчинки та відсутня кислинка. Немає такого поняття, яка кава смачніша, світлого чи темного кольору, головне вибрати її до свого смаку і під свій спосіб заварювання.

Ще один важливий фактор, який може вплинути на смак у вашій філіжанці – це помел. Якщо ви вибрали свіжу каву, сорт, який вам сподобався, але зробили неправильний помел під свій спосіб заварювання, то каву також можна зіпсувати. Радимо вам завжди брати каву в зернах і перемелювати її безпосередньо перед вживанням. Для турки використовують самий мілкий помел, як пісок, пилюка, пудра. Для кавомашин використовують мілкий помел, для мокки – середній, для альтернативи – більше середнього. Але як зрозуміти, який це середній чи більше середнього помел? Для цього існуємо ми, які вправно виконуємо свою роботу, щоб ви пили каву, без зайвих думок.
Для поціновувачів натуральної свіжообсмаженої кави високої якості з кращих плантацій світу є пропозиції з доставкою в нашому каталозі: Магазин Кучерява Кава
